7 στρατηγικές για να έχεις μία οικονομικά υγιή ζωή.

Updated: Mar 27, 2021Σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από πλειάδα αστάθμητων παραγόντων, η ανάπτυξη μία βιώσιμης διαχρονικής στρατηγικής, με στόχο την ανάπτυξη μιας οικονομικά επιτυχημένης ζωής, είναι πιο απαραίτητο από ποτέ.


«Είναι πρακτικό. Αυτό που ξέρει ο ένας μπορούν να το μάθουν και οι άλλοι»

Ο George Clayson στον κλασσικό του έργο "The richest man in Babylon", μας δείχνει τον δρόμο, στον οικονομικό προγραμματισμό και στην προσωπική οικονομική εξέλιξη και αποκαλύπτει τα μυστικά τους για τη δημιουργία, την ανάπτυξη και τη διατήρηση του πλούτου.


1. Το 10%


Ο Arkad συμβουλεύει τους «μαθητές» του να κρατούν στην άκρη τουλάχιστον το 10% των εισοδημάτων τους. «Για κάθε δέκα νομίσματα που τοποθετείς στο πορτοφόλι σου, βγάλε και χρησιμοποίησε μόνο εννέα. Το πορτοφόλι σου θα αρχίσει να παχαίνει αμέσως και το αυξανόμενο βάρος του θα έχει όμορφη αίσθηση στο χέρι σου και θα φέρει ικανοποίηση στην ψυχή σου», αναφέρει


2. Να ξοδεύεις λιγότερα


Το επόμενο βήμα είναι απλώς να ξοδεύεις λιγότερα από αυτά που βγάζεις, κάτι που είναι πιο δύσκολο απ’ όσο ακούγεται, καθώς στην υπερκαταναλωτική μας κοινωνία είναι απίστευτα εύκολο να ξεφύγει κανείς στα έξοδα του, ενώ ακόμα και όταν αυξάνονται τα εισοδήματα, οι άνθρωποι τείνουν να αυξάνουν και τις σπατάλες τους. «Αυτά που ο καθένας μας αποκαλεί "αναγκαία έξοδα" θα αυξάνονται πάντα και θα εξισώνονται με τα εισοδήματα μας, εκτός και αν αποφασίσουμε το αντίθετο», σημειώνει ο Arkad. «Μην μπλέκεις τα αναγκαία έξοδα με τις επιθυμίες σου».


3. Μάθε στα χρήματα να δουλεύουν


Έχοντας ακολουθήσει τις προηγούμενες συμβουλές, επόμενο βήμα είναι να μάθεις στα χρήματα σου να "δουλεύουν" για εσένα. «Ο χρυσός που μπορούμε να κρατήσουμε από τα εισοδήματα μας είναι μόνο η αρχή», λέει ο Arkad. «Τα έσοδα που αυτός θα φέρει θα χτίσουν τις περιουσίες μας… Μάθε να κάνεις τον θησαυρό σου να δουλεύει για σένα. Κάνε τον σκλάβο σου. Κάνε τα παιδιά του και τα παιδιά των παιδιών του να δουλεύουν για σένα». Με απλά λόγια επένδυσε.


4. Προστάτευσε τα χρήματα σου, από απώλειες


Πάντα υπάρχει κάποιο ρίσκο όταν κανείς επενδύει, και γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχουν μηχανισμοί ικανοί να τα προστατέψουν. «Η πρώτη λογική αρχή της επένδυσης είναι η ασφάλεια του αρχικού κεφαλαίου σου», λέει ο Arkad. «Είναι σοφό να γοητευτείς από τα μεγάλα κέρδη, όταν το αρχικό σου κεφάλαιο μπορεί να χαθεί; Εγώ λέω πως δεν είναι. Η ποινή του ρίσκου είναι η πιθανή απώλεια. Μελέτησε προσεκτικά προτού αποχωριστείς τον θησαυρό σου κάθε διαβεβαίωση ότι θα είναι ασφαλής. Μην παρασύρεσαι από τις δικές σου ρομαντικές επιθυμίες να γίνεις πλούσιος γρήγορα».


5. Να είσαι ιδιοκτήτης του σπιτιού σου


Σήμερα εκφράζονται πολλές διαφορετικές απόψεις για το θέμα αυτό και δεν υπάρχει μία καθολικά αποδεκτή απάντηση για το αν είναι καλύτερο να έχει κανείς το δικό του σπίτι ή να το νοικιάζει – ωστόσο, το επιχείρημα του Arkad είναι ότι «το να είναι κανείς ιδιοκτήτης του ίδιου του σπιτιού του και να το έχει σαν ένα μέρος που είναι περήφανος να φροντίζει, προσθέτει αυτοπεποίθηση στην καρδιά του και μεγαλύτερη προσπάθεια σε όλα τα εγχειρήματα του».


6. Ο χρόνος είναι χρήμα


«Η ζωή του κάθε ανθρώπου εκτείνεται από την παιδική του ηλικία μέχρι τα γεράματά του», λέει ο Arkad. «Επομένως, λέω ότι είναι χρέος ενός ανθρώπου να προετοιμαστεί για ένα εισόδημα στις μέρες που θα έρθουν, όταν δεν θα είναι πια νέος, και να φροντίσει για την οικογένεια του, όταν δεν θα είναι πια μαζί της για να την υποστηρίξει».

Ο χρόνος είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό μας στοιχείο όταν επενδύουμε σε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, επομένως όσο πιο νωρίς αρχίσει κανείς να μαζεύει χρήματα για τα γεράματα του, τόσο καλύτερα θα είναι στα τελευταία χρόνια της ζωής του.


7. Η ανταμοιβή σου


«Όσο περισσότερη σοφία διαθέτουμε, τόσο περισσότερα μπορούμε να αποκομίσουμε», αναφέρει ο Arkad. «Ο άνθρωπος που αναζητά να μάθει περισσότερα για την τέχνη του θα ανταμειφθεί πλουσιοπάροχα». Οι πλούσιοι άνθρωποι επιλέγουν να μαθαίνουν και να εξελίσσονται διαρκώς – προτιμούν να εκπαιδευθούν παρά να διασκεδάσουν, ακόμα και αφού κατορθώσουν απίστευτα επιτεύγματα. Πάρτε για παράδειγμα τον Warren Buffett, που υπολογίζει ότι το 80% της ημέρας του είναι αφιερωμένο στο διάβασμα.

«Καλλιέργησε τις δικές σου δυνάμεις, για να μελετήσεις και να γίνεις σοφότερος, για να γίνεις πιο ικανός, για να δρας σεβόμενος τον εαυτό σου», λέει ο Arkad. «Κατόπιν θα αποκτήσεις αυτοπεποίθηση για να πετύχεις τις προσεκτικά επιλεγμένες επιθυμίες σου»


πηγή: www.itspossible.gr 

Δημιούργησε σήμερα, ένα πλάνο αποταμίευσης στα μέτρα σου και κάνε τα μελλοντικά σου όνειρα πραγματικότητα


Μάθε περισσότερα

48 views0 comments