top of page

6 τρόποι να προστατεύσετε τον οικογενειακό σας προϋπολογισμό
Οι ζωές πολλών από εμάς άλλαξαν τον τελευταίο καιρό, με αποτέλεσμα να μη ξέρουμε πώς να σχεδιάσουμε σωστά τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό. Παρά το γεγονός όμως ότι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, υπάρχουν τρόποι να πάρετε ξανά τον έλεγχο των οικονομικών σας.


Διαβάστε εδώ ποια από τις 6 στρατηγικές σας ταιριάζει και θα δείτε τη διαφορά!


1.    Δημιουργήστε ένα «ταμείο» για επείγοντα


Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν λίγες αποταμιεύσεις που δεν τους  επιτρέπουν να καλύψουν τις δαπάνες του νοικοκυριού ούτε για  λίγους μήνες, στην περίπτωση που συμβεί κάτι αναπάντεχο. Δημιουργώντας έναν «κουμπαρά» που δεν θα τον πειράζει κανείς, παρά μόνο αν προκύψει κάτι επείγον, έχετε ένα πρώτο μικρό «μαξιλάρι» για να αντιμετωπίσετε νέες προκλήσεις. Ακόμη και αν, από το υστέρημά σας, βάζετε λίγες οικονομίες σε έναν ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό, είναι μία καλή αρχή. Σκεφθείτε μόνο πόσο καλά θα αισθανθείτε, αν έρθει η στιγμή που έχετε ανάγκη να τις χρησιμοποιήσετε.


2.      Αξιολογήστε την πιθανότητα να αποκτήσετε ασφάλεια ζωής


Το να κάνουμε οικονομία είναι σημαντικό, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να προστατεύσετε τα οικονομικά του νοικοκυριού σας και να αισθανθείτε σίγουροι ότι οι δικοί σας άνθρωποι δεν μένουν ακάλυπτοι, στην περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο σε εσάς ή την/τον σύντροφο σας, που να σας αναγκάσει να διακόψετε την εργασία σας ή ακόμη και σε περίπτωση απώλειας ζωής. Μία ασφάλεια ζωής είναι μία καλή λύση, γιατί μπορεί να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα και να καλύψει στοιχειώδεις υποχρεώσεις σας, όπως δάνεια, λογαριασμούς, δίδακτρα και πολλά άλλα.


3.      Μειώστε τα έξοδά σας, ακόμη και αν δεν το χρειάζεστε


Η αλήθεια είναι ότι το να προσπαθείς να κρατήσεις ένα προϋπολογισμό αυστηρά, ακόμη και αν δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα δυσκολίες, δεν είναι και πολύ εύκολη υπόθεση. Η καλύτερη στιγμή όμως για να αξιολογήσετε που ξοδεύετε περισσότερο χρήματα και πόσα χρειάζεται να περικόψετε, είναι όταν το κάνετε χωρίς πίεση.

Για παράδειγμα, σκεφθείτε πώς μπορείτε να μειώσετε συνδρομές ή άλλες παροχές ή σκεφθείτε πώς μπορείτε να επενδύσετε σε μία καλή μηχανή καφέ, αντί να αγοράζετε έναν ακριβό latte απ’ έξω.


4.      Αποκτήστε έλεγχο των χρεών/δανείων σας


Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κρατήσετε τα οικονομικά της οικογένειάς σας σε μία τάξη είναι να δείτε πώς μπορείτε να μειώσετε ή να κλείσετε τα χρέη σας και να αποκτήσετε ένα επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο. Παρακολουθείτε τακτικά τους λογαριασμούς που λαμβάνετε από την τράπεζά σας και προσπαθήστε να δείτε τι μπορείτε να διορθώσετε, όπως, για παράδειγμα, πιθανά λάθη ή ασυνεπές ιστορικό καταβολών. Σιγουρευτείτε ότι ελέγχετε συχνά  τα επιτόκια των πιστωτικών σας καρτών και των δανείων σας και τηλεφωνήστε στον τραπεζικό οργανισμό που συνεργάζεστε για να δείτε αν μπορείτε να κάνετε μία καλή ρύθμιση, αν είστε, για παράδειγμα, ένας παλιός πελάτης. Βάλτε στόχο να πληρώνετε λίγο παραπάνω από την ελάχιστη καταβολή που απαιτείται, κάθε μήνα και προσπαθήστε να μη «φορτωθείτε» με άλλη δανειακή υποχρέωση που θα σας προσθέσει και άλλο βάρος στον προϋπολογισμό σας. Μία ακόμη συμβουλή: Σκεφθείτε το δύο φορές πριν κάνετε αίτηση για πιστωτική κάρτα από καταστήματα λιανικών πωλήσεων και εμπορικά κέντρα, ακόμη και αν σας δίνουν δελεαστικές εκπτώσεις και προσφορές. Αντίθετα, συγκεντρώστε τις αγορές σας σε μία ή δύο πιστωτικές κάρτες για να έχετε καλύτερο έλεγχο. Όσο μειώνονται τα χρήματα που δαπανάτε κάθε μήνα για να ξεπληρώνετε χρέη σας, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι αποταμιεύσεις σας.


5.      Αναμείξτε όλη την οικογένεια


Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αρχίζουν να αποταμιεύουν όσο πιο μικρά γίνεται. Ξεκινήστε από ένα μικρό χαρτζιλίκι, αν αναλαμβάνουν, για παράδειγμα, δουλειές του σπιτιού και αρχίστε να τα βάζετε στη λογική του να σκέφτονται πώς θα τα ξοδέψουν. Όταν μεγαλώσουν λίγο, μπορούν να αναλάβουν κάποια δουλειά μερικής απασχόλησης, όπως babysitting ή κάποια άλλη δουλειά μετά το σχολείο, ώστε να αρχίσουν να διαχειρίζονται τα δικά τους χρήματα με σύνεση. Επίσης, χρειάζεται να είστε απόλυτα ειλικρινής με τον/τη σύντροφό σας σε ό, τι αφορά τις δαπάνες σας. Μιλήστε ανοιχτά για το πώς μπορείτε να μοιραστείτε τις υποχρεώσεις σας και πώς θα μπορέσετε να διαχειριστείτε τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αν χρειαστεί να τον περικόψετε.


6.      Έχετε τον έλεγχο για τις εργασίες συντήρησης ή επιδιορθώσεις που ενδεχομένως χρειάζεται το σπίτι σας


Έχοντας απόλυτο έλεγχο των εργασιών συντήρησης ή επιδιόρθωσης που χρειάζεται το σπίτι ή το αυτοκίνητο σας ή άλλες ιδιοκτησίες σας, μπορεί να σας αποτρέψει από μεγαλύτερα έξοδα αργότερα. Προσπαθήστε να μην καθυστερείτε υποχρεώσεις όπως η αλλαγή λαδιών ή ελαστικών στο αυτοκίνητό σας ή οι προγραμματισμένοι έλεγχοί του, η σωστή συντήρηση των κλιματιστικών ή του τζακιού σας και άλλες. Βεβαιωθείτε ότι αυτές οι υποχρεώσεις περιλαμβάνονται σε ένα κοινό ημερολόγιο που τηρείτε με τον/τη σύντροφό σας, με ξεκάθαρη αναφορά του ποιος είναι υπεύθυνος για τι.

Εφαρμόζοντας τις σωστές στρατηγικές για εξοικονόμηση δαπανών και με σωστό σχεδιασμό, τα οικονομικά της οικογένειάς σας στο μέλλον δεν θα σας φαίνονται τόσο βουνό!

Πηγή: metlife.gr
65 views0 comments
bottom of page