6 τρόποι να προστατεύσετε τον οικογενειακό σας προϋπολογισμό
Οι ζωές πολλών από εμάς άλλαξαν τον τελευταίο καιρό, με αποτέλεσμα να μη ξέρουμε πώς να σχεδιάσουμε σωστά τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό. Παρά το γεγονός όμως ότι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, υπάρχουν τρόποι να πάρετε ξανά τον έλεγχο των οικονομικών σας.


Διαβάστε εδώ ποια από τις 6 στρατηγικές σας ταιριάζει και θα δείτε τη διαφορά!


1.    Δημιουργήστε ένα «ταμείο» για επείγοντα


Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν λίγες αποταμιεύσεις που δεν τους  επιτρέπουν να καλύψουν τις δαπάνες του νοικοκυριού ούτε για  λίγους μήνες, στην περίπτωση που συμβεί κάτι αναπάντεχο. Δημιουργώντας έναν «κουμπαρά» που δεν θα τον πειράζει κανείς, παρά μόνο αν προκύψει κάτι επείγον, έχετε ένα πρώτο μικρό «μαξιλάρι» για να αντιμετωπίσετε νέες προκλήσεις. Ακόμη και αν, από το υστέρημά σας, βάζετε λίγες οικονομίες σε έναν ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό, είναι μία καλή αρχή. Σκεφθείτε μόνο πόσο καλά θα αισθανθείτε, αν έρθει η στιγμή που έχετε ανάγκη να τις χρησιμοποιήσετε.


2.      Αξιολογήστε την πιθανότητα να αποκτήσετε ασφάλεια ζωής


Το να κάνουμε οικονομία είναι σημαντικό, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να προστατεύσετε τα οικονομικά του νοικοκυριού σας και να αισθανθείτε σίγουροι ότι οι δικοί σας άνθρωποι δεν μένουν ακάλυπτοι, στην περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο σε εσάς ή την/τον σύντροφο σας, που να σας αναγκάσει να διακόψετε την εργασία σας ή ακόμη και σε περίπτωση απώλειας ζωής. Μία ασφάλεια ζωής είναι μία καλή λύση, γιατί μπορεί να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα και να καλύψει στοιχειώδεις υποχρεώσεις σας, όπως δάνεια, λογαριασμούς, δίδακτρα και πολλά άλλα.


3.      Μειώστε τα έξοδά σας, ακόμη και αν δεν το χρειάζεστε


Η αλήθεια είναι ότι το να προσπαθείς να κρατήσεις ένα προϋπολογισμό αυστηρά, ακόμη και αν δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα δυσκολίες, δεν είναι και πολύ εύκολη υπόθεση. Η καλύτερη στιγμή όμως για να αξιολογήσετε που ξοδεύετε περισσότερο χρήματα και πόσα χρειάζεται να περικόψετε, είναι όταν το κάνετε χωρίς πίεση.

Για παράδειγμα, σκεφθείτε πώς μπορείτε να μειώσετε συνδρομές ή άλλες παροχές ή σκεφθείτε πώς μπορείτε να επενδύσετε σε μία καλή μηχανή καφέ, αντί να αγοράζετε έναν ακριβό latte απ’ έξω.


4.      Αποκτήστε έλεγχο των χρεών/δανείων σας


Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κρατήσετε τα οικονομικά της οικογένειάς σας σε μία τάξη είναι να δείτε πώς μπορείτε να μειώσετε ή να κλείσετε τα χρέη σας και να αποκτήσετε ένα επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο. Παρακολουθείτε τακτικά τους λογαριασμούς